2009/03/29

Μπλουμ

είναι φορές
που το μυαλό σαν να σιωπά
τα δάχτυλα σταματούν
τα πλήκτρα μένουν ακίνητα
στον καπνό που ξεφυσάς
με μάτια κλειστά
που εικόνες περνούν
σε μάτια ανοιχτά
σκέψεις στριφογυρίζουν
νωχελικά ακίνητες
το μυαλό βυθίζεται
στις εικόνες
σε ήχους
σε αυτόν τον έναν ήχο
τον τόσο γνώριμο
κι ας είναι η πρώτη φορά
που τελικά δεν έχει σημασία
η πρώτη φορά
η χιλιοστή
μα πώς χαρίζεις
πώς σου χαρίζεται
την κάθε φορά
η κάθε φορά
κούραση
σχεδόν γαλήνια
κενός
μα γεμάτος
κατάλαβα
περισσότερα
καταλαβαίνω
τι
γιατί
πώς
τόσο
μικρός
μα
μεγάλος
περπάτησα
περπατώ
παραπάτησα
και θα παραπατώ
θα περπατώ
που τελικά δεν έχει σημασία
η πρώτη φορά
η χιλιοστή
μα την κάθε φορά
η κάθε φορά

2009/03/22

Σουτ

σκέψεις. να αφουγκράζομαι. ήχους. να ψιθυρίζω. λέξεις. να χαμογελάσω. εικόνες. να χρωματίζω. διαδρομές. να περπατώ. φόβους. να προσπεράσω. στις σκέψεις. γλιστρώ.
σε μία ησυχία
του δωματίου
της σκέψης
σαν πέρασμα

2009/03/20

Μπουμ

γουφ...
γουφ γουφ...
γουφ γουφ!
γγουουφφ!!
δες!


επιτέλους σπάει η φούσκα της αγοράς ακινήτων...

...
...
...
...

...
...
...
...


γουφ;
.
.
.
.
.
.
.
.

2009/03/15

Ξουτ

διάθεση περίεργη. προς μελαγχολική. καθώς μεταβάλλεται η καθημερινότητα. και δεν είναι τόσο η μεταβολή. ίσως χρειάζεται. μερικές φορές. όσο ο χρόνος που γίνεται αυτή. σε αυτόν τον χρόνο. τον λεγόμενο χρόνο κρίσης. μίας κρίσης, που στους περισσότερους τομείς μοιάζει πλασματική. παρά πραγματική. ως προς την ουσία. και όχι ως προς το αποτέλεσμα.

το αποτέλεσμα είναι ότι δημιουργούνται άνθρωποι κουρασμένοι. με ανασφάλεια. με αβεβαιότητα. και συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι τίποτα περισσότερο από ένα νούμερο σε ένα φύλλο βιβλίου εργασίας αρχείου του excel. ένα κελί απλό. και μία απαλοιφή περιεχομένων μειώνει το νούμερο σε άλλο κελί. που το έχουν ονομάσει έξοδα. και συζητούν με τις ώρες. τα γραφήματα που δημιουργούνται. τις γραμμές. τις στήλες. τις πίτες. τις ράβδους.

και στέλνουν στον δίπλα το φύλλο βιβλίου εργασίας του excel. με ηλεκτρονικό μήνυμα. και παίρνουν τηλέφωνο αν το έλαβε. και κανονίζουν γεύμα να συζητήσουν. το ηλεκτρονικό μήνυμα. και πίνουν και καφέ. και όταν επιστρέφουν χαμογελούν καλή συνέχεια. ο ένας στον άλλον. με υπόσχεση να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα. με ότι συζητούσαν ώρες και ώρες και ώρες. στο γεύμα. να πάρουν πάλι τηλέφωνο. αν παραλήφθηκε. να κανονίσουν νέο γεύμα. να συζητήσουν. για τα γραφήματα. τις γραμμές. τις στήλες. τις πίτες. τις ράβδους. και μία παρουσίαση powerpoint.

και όταν μερικά απογεύματα ανεβοκατεβαίνεις πέντε ορόφους να ελέγξεις. αν έχουν αδειάσει όλα τα κελιά. μην κλειδώσεις και κανένα μέσα νυχτιάτικα. τους βλέπεις να παίζουν με τα γραφήματα. έχετε κλειδιά και συναγερμό; απάντηση αρνητική. τώρα φεύγουμε, σε πέντε λεπτά. και σκέφτεσαι. πώς είναι δυνατόν; να μην έχουνε κλειδιά; δική τους η εταιρία. στην αυλή, περιμένοντας, χαμογελάς. μήπως έχουν εγκαταστήσει αυτοί τα προγράμματα; εδώ σου πήρε μία ώρα να τους εξηγείς πώς να χρωματίζουν τα κελιά. και πώς να κάνουν κλικ στο αποστολή.
μόνο που δεν ξέρω. μερικά πράγματα στο μυαλό μου ακούγονται παράλογα. ή τουλάχιστον με μία λογική που δυσκολεύομαι να καταλάβω. στην τελική δική τους η εταιρία. την κάνουν ότι θελήσουν. την κλείνουν αύριο και δημιουργούν μία νέα. ακόμα και να πάνε για ψάρεμα. δεκτό. μόνο που να. μην με παραμυθιάζουν με οράματα. με πάθη. με δυνατότητες. μεγαλώνω. καταλαβαίνω περισσότερα. πάντα καταλάβαινα. απλά ίσως δεν αισθανόμουνα τόσο κουρασμένος. το όραμά τους μοιάζει όσο ένα κελί. φύλλου βιβλίου εργασίας του excel. μα ξεχνούν το βασικότερο. να ονειρεύονται.

η ουσία είναι ότι και εταιρίες που παρουσιάζουν κέρδη, κάνουν περικοπές. στο όνομα ενός κελιού. φύλλου βιβλίου εργασίας αρχείου του excel. γευματίζοντας. με κόστος γεύματος όσο μερικά νούμερα στα κελιά που το περιεχόμενό τους απαλείφουν. σαν τους οδηγούς. των αυτοκινήτων. που ακολουθούν το ασθενοφόρο. με την σειρήνα. καθώς οι υπόλοιποι οδηγοί προσπαθούν μέσα στην κίνηση να κάνουν χώρο. να περάσει το ασθενοφόρο. και είτε υπάρχει ασθενής που χαροπαλεύει, είτε απλά βαριέται ο οδηγός του ασθενοφόρου να είναι κολλημένος στην κίνηση, εκμεταλλεύονται το αποτέλεσμα.

πάμε μόμπυ. βόλτα. να διώξουμε την διάθεση. την περίεργη. προς μελαγχολική. καθώς μεταβάλλεται η καθημερινότητα. που ίσως δεν είναι τόσο η μεταβολή. που ίσως χρειάζεται. μερικές φορές. μα όσο ο χρόνος που γίνεται αυτή. σε αυτόν τον χρόνο. τον λεγόμενο χρόνο κρίσης. μίας κρίσης, που στους περισσότερους τομείς μοιάζει πλασματική. παρά πραγματική. ως προς την ουσία. και όχι ως προς το αποτέλεσμα. μα η ουσία είναι ότι δεν έχουμε ξεχάσει. ακόμα. να ονειρευόμαστε. το αποτέλεσμα; μην με ρωτάς. δεν έχω σκεφτεί. δεν ξέρω. πάμε μόμπυ. και μετά έχουμε πότισμα. διάθεση προς χαμογελαστή. πάμε.

2009/03/11

Ζουμ

τέσσερις. και μισή. δηλαδή και είκοσι πέντε. μάτια άνοιξα. ρολόι κοίταξα. σηκώθηκα. νερό να πιω. μάλλον νερό να αφήσω. οκ. προς νερού μου. εντάξει. για κατούρημα. έξω κοίταξα. γυρνώντας. στο φιλιστρίνι. στην κουζίνα. υπάρχει ένα παράθυρο στρογγυλό στην κουζίνα που είναι σαν φιλιστρίνι. φως. στο σκοτάδι. μα ποιος ξέχασε τα φώτα ανοιχτά; το άλλο παράθυρο. ανοίγω. μπρρρ. κρύο. μα ωωω! αχμ! α(χ)γκμμμ! πούντο; νάτο!

μόμπυ. κεφάλι πρόβαλε. χα! ναι καλά. ύπνο βρε. αν νομίζεις ότι θα βγούμε τέτοια ώρα έξω. γελιέσαι. χαμογέλασα. μα δεν ψιθύρισε και τίποτα. νωχελικά κούνησε την ουρά. ποιος σου 'πε ότι θέλω βόλτα τέτοια ώρα; απλά να ελέγξω τι κάνεις. κλείσε το παράθυρο. κάνει κρύο. και νυστάζω.
μηχανή πήρα. φωτογραφία προσπάθησα να βγάλω. με δυσκολεύανε και τα κάγκελα. χμ! ε οκ. έχω την εικόνα. και στο μυαλό. κοιμήθηκα. ξύπνησα. κάπνισα. καφέ. να θυμηθώ να πάρω την μηχανή. την φωτογραφική. θα γυρνώ και βράδυ από δουλειά. ευκαιρία. ...
νίψιμο. γουλιές. τσιγάρα. σχόλια. μόμπυ. όλος πρόβαλε. τι θα γίνει; αργούμε; άντε! πάμε. πάμε. πάμε.
βόλτα. εικόνες. ... μία εικόνα χίλιες λέξεις. χίλιες σκέψεις. ... μετρό. επόμενες στάσεις. περπάτημα. ζέστη. όχι τόσο. καλημέρες. τα γνωστά. ... τα καθημερινά. ... φάκιν σι αρ εμ. ... οκ. όχι και τόσο φάκιν. απλά. ... περνάνε οι ώρες. ... και μοιάζει να προσπερνάς. τον ήλιο. την βροχή. την συννεφιά. τον αέρα. το κρύο. την ζέστη. τις ώρες. ... σκοτείνιασε. ...
πάνω κάτω πέντε ορόφους. είναι κανείς εδώ; πέντε λεπτά ακόμα. και ακόμα πέντε. και άλλα πέντε. αυλή. καπνός. πού είσαι φεγγάρι; τζάμπα κουβάλησα την μηχανή; καλά σιγά το κουβάλημα. μια σταλιά. χωρίς τρομάρες. ... στο χαρά κολλά αυτό. καλό βράδυ. καλό βράδυ. καλό βράδυ. ...
λεωφορείο. ... να θυμηθώ να πάρω κροκέτες. αζαρό. ... καλησπέρα. ...
κλειδιά. άργησες! σου έφερα να φας! πάμε. πάμε. πάμε. πάμε. πάμε. να αφήσω την σακούλα; πάμε.
περίμενε βρε συ. μην τραβάς. δεν φεύγουν τα δέντρα. ούτε το πάρκο. θα με αφήσεις να βγάλω καμιά φωτογραφία; δεν φεύγει το πάρκο. οι ώρες μόνο. ... μην τραβάς βρε.

να θυμηθώ να πάρω μία φωτογραφική μηχανή της προκοπής. να έχει και ζουμ. άλλα βλέπω. άλλα θέλω να απεικονίσω. άλλα απεικονίζονται. έχει καμιά ιδιαίτερη σημασία; στο μυαλό μοιάζει να είναι όλα. στις εικόνες. χίλιες εικόνες μία λέξη. και μοιάζει περίεργο. οι εικόνες να περνούν. και να μένουν οι λέξεις. ή όχι; να θυμηθώ να πάρω μία φωτογραφική μηχανή της προκοπής. να έχει και ζουμ. έχει καμιά ιδιαίτερη σημασία; χαμογέλασα. ...
αν δεν άνοιγα μάτια. στις τέσσερις. και μισή. δηλαδή και είκοσι πέντε. να σηκωθώ. νερό να πιω. μάλλον νερό να αφήσω. οκ. προς νερού μου. εικόνες δεν θα είχα. τελικά τι μένει; οι σκέψεις; οι λέξεις; οι εικόνες; οι πράξεις; όλα; τίποτα; το θέμα είναι τι βλέπεις. τι θέλεις να δεις. τι θέλεις να αισθανθείς. ακόμα και όταν πας για κατούρημα. μια επόμενη αποπάτηση να είναι ηλιοβασίλεμα. και χάραμα. και να θυμηθώ. να κοιτάξω. στο φιλιστρίνι. ...

2009/03/05

Γουφ

ειμί
χειμών 
και 
μόλις
ετελείωσα


ειμί
έαρ
και
μόλις
άρχισα

και εγώ είμαι ο μόμπυ και μόλις ακύρωσα την ανάρτηση


γουφ γουφ γουφ!
γλοφλ γλοφλ!

καλά
καλά
καλό
καλή
μήνα ντε
και άνοιξη
μανά ξανά

και εγώ είμαι ο μόμπυ και